viernes, febrero 05, 2010

Unha delicia: "El árbol del pan" , Flavio Morganti




OLLO:As fotos non reflexan fielmente a altísima calidade artística do libro


Considero este libro unha delicia. Non so polo evidente, non. Este novo libro de F. Morganti é un exercicio de homenaxe á cociña con orixes e raíces no mais profundo da terra e as tradicións.
Desque un toca a súa portada fermosa de cores e relieves a todo o seu contido interior. Flavio Morganti , do mesmo xeito que en Vacas o seu anterior libro, so trata de facer unha exaltación dun producto común , a castaña , en moitos lugares do mundo, cun cariño especial por Galicia a súa terra de adopción.
Reinvindicando o papel do artesán da cociña, mais que o pretencioso de cociñeiro estrela, vai tecendo unha loubanza da castaña , vida e fazañas, ao mesmo tempo que nos vai enredando con fabulosas receitas que consiguen abrir o apetito e mesmo sair a buscar un souto de castiñeiros para buscar a compaña dos ourizos...
O libro é visual e ilustrativamente fabuloso, un fermoso diseño que demostra unha evidente sensibilidade artística, da que non hai dúbida que Morganti ten a pouco que pasemos as follas. Pode ser que as fotografías de Xurxo Lobato axuden , é evidente...
No libro Morganti vainos levando polo mundo da castaña, as tradicións, os magostos, rememorando relacións da castaña con artistas e persoeiros como Neruda, Lorca, Cunqueiro, Sócrates , Ludovico Sforza ou Da Vinci ...e ao mesmo tempo sedúcenos con propostas de receitas como unhas sinxelas pero apetitosas Fabas de Lourenzá con castañas, un orixinalísimo Toblerone de Foie con castañas...e logo volve falarnos do cultivo do castiñeiro, da orixe do froito...
A súa influencia italiana aparece nuns fabulosos Gnochi de castañas para logo trasladrnos ao xogo de aromas e falarnos das particularidades da madeira de castiñeiro para o seu uso como barricas de viño e volta con fabulosas receitas que provocan envexa pola súa sinxela capacidade creativa como a Lubina con castañas fondente...
E como non so é salgado o mundo da castaña empezan a emerxer os postres, unha atractiva e golosa repostería que trata ao froito cunha fantástica orixinalidade como a Gelee de castañas ou o Irish chestnuts coffee. Mais a cousa non para aí e Morganti danos un paseo pola Ribeira Sacra e os seus fabulosos castiñeiros, marco no que se encrava o seu Restaurante Galileo, reverencia ao xenial e para min adorado xenio toscano.

En definitiva un libro magnífico, un regalo que agradezo enormemente, que supoño que conseguirá moitos premios como o anterior que levou unha chea de premios como o Gourmand World Cookbook Awards

Como lalinense so lle poñerei unha pega a este libro imprescindible: aínda que non puiden lelo enteiriño e pode que se me pasara, non atopei ningunha referencia aos xigantes castiñeiros da Fraga de Catasós , supoño que sería un despiste que aproveitarei para comentarlle ao autor baixándolle un Kuri Shochu Mojito (mojito de destilado nipón de castañas) en canto poida achegarme ao seu Galileo , pois xa hai tempo que é o restaurante galego que mais gañas teño de visitar. Non creo que tarde.
Gracias a Morganti por facer mais por Galicia que moitos que din ser desta terra.

1 comentario:

Anónimo dijo...

querido amigo
de corazon te agradezco las impresionantes palabras que has utilizado para descrivir mi libro
te lo agradezco mucho y es muy importante que gente como tu sensible a los mensaje que necesitamos para defender productos tan importante y tradicionales como esto ...me encantaria compartir un vaso de vino contigo ...un fuerte abrazo flavio morganti