miércoles, febrero 20, 2008

Cata de aceites



Por cortesía de Aceites Vizcántar de Córdoba particpei nunha iniciación a este producto da oliva tan arraigado na nosa cultura.

É certo que o aceite sempre estivo presente na nosa tradición culinaria pero claramente nos últimos anos , co despegue internacional da nosa gastronomía e o despegue económico dos 20 anos pasados, os productores de aceite marcan cada vez un camiño máis orientado á calidade que ademais lles permitirá venderse mellor fora. Un dato desta búsqueda da calidade é que ten resultado no mercado pois , según o relator, hai 15 anos so o 20% do aceite de oliva vendido era Virgen Extra e hoxe anda cerca do 50%.

A cata faise cunha cunca traslúcida con tapa , sen pe para poder quentar coas mans e que solte aromas ao remover, tras comprobar os arrecendos logo pásase a boca e degustase ao longo do traxecto da lingua.

Na cata trátase de buscar os defectos e as virtudes do aceite. Por exemplo son defectos a percepcións metálicas ,rancias, húmedas ou avinagradas. Pola contra son virtudes as percepcións afroitadas, amargas, picantes, verdes...E dicir todo un mundo descoñecido que empezo a atisbar.

Na degustación comparamos as virtudes dun Virxe Extra de Vizcántar, agradable con aroma a herba e verde, algo amargo e picante cos defectos dun aceite lampante (aceite malo,antigamente para lámparas), sinxelamente intragable, co que tiven que depurar a boca cunha mazá , que para iso estaba alí.

Lembrade os tipos de aceite máis comúns:

-Virgen Extra: sen defectos

- Oliva Virgen: leves defectos

- Lampante: con moitos defectos, pero tras procesos de refinamento e tras engadir un pouco de Oliva Virgen transformase no Aceite de Oliva normal.


1 comentario:

datelavueltaqueensantiagosehaceasi dijo...

GRAN ACEITE SI SEÑOR. XA O TEÑO NA CASA.
DANI.