viernes, marzo 30, 2007

Tempo de lampreas


Supoño que casi todos vos sabedes que agora estamos na tempada da lamprea. Este arcaico peixe é un dos grandes e insolitos productos da nosa cociña xa moi apreciado dende tempos dos romanos. A súa forma de vida correspóndelle ó seu horrible aspecto posto que alimentase sorbéndolle o sangue a outros peixes do río.
En Galicia vive en moitos ríos , pero as máis famosas son as do Ulla e as do Miño, nomes como Arbo, As Neves ou Cesures xa nos lembran a este delicioso peixe-cobra. Os seus grandes enemigos son a contaminación e os encoros, preo parece ser que se está a recuperar e este ano están volvendo a aparecer no Lérez por exemplo. O noso Deza tamén as ten na seu tramo final.
A primeira lamprea que comín foi co meu avó en Rois hai xa ben anos, en Casa Ramallo e penso dende logo como moita xente que ese é o mellor lugar de Galicia para degustala. Tamén a teño probado e Arbo, As Neves , Cesures, Vilagarcía e incluso en Lalín , bastante ben preparada polo Asturiano. A última que probei foi hai uns días no bo restaurante de Padrón "Chef Rivera" acompañado do autor de A Teima, estaba boa pero non como a de Rois.
Sobre a forma de preparación ,como máis me gosta é a clásica de a Bordalesa "no seu sangue", pero tanto en empanada como prensada pode estar deliciosa tamén.
Este ano ainda me queda unha pendente de comer con Guli e Carlos, rapaces hai que apurar que vai pasar a tempada.
Un consello: se ides comer Lamprea, acompañádevos preferiblemente de xente que a disfrute coma vos

3 comentarios:

datelavueltaqueensantiagosehaceasi dijo...

EU TAMÉN RECOMENDARÍA CATOIRA PARA DEGUSTAR ESTE PEIXE, NUN LOCAL SITUADO NA PRAZA DA VILA, PRETO DA ESTACIÓN DE TREN DO QUE NON ME LEMBRO O NOME.
DANI.

potro dijo...

Querido nico, para mi la lamprea es uno de los manjares mas gloriosos que he probado en mi vida, sino el que más. Creo que los hombres se pueden dividir en dos grupos, a los que adoran la lamprea y los que la odian, no hay terminos medios.....

Me gusta a la bordolesa, nada de en timbal ni con innovaciones. Te cuento, la comí como tu en rois y en chef rivera, mejor la de rois, pero sin lugar a dudas la mejor la he comido siempre en la Tacita de Juan, en Santiago. La pena es que este año han reducido los trozos de cuatro a tres, y es que está carísima. El año pasado comí en Ourense en el restaurante GAlileo un rissoto de lamprea a la bordolesa, que estaba bueno, pero para mí siempre mejor la preparacion clasica. Espero tomarme una ultima este año. Un abrazo.

O pai de Batman dijo...

Potro, cuenta conmigo para degustar esa última lamprea ...que yo soy de los hombres que la adoran (y mi mujer también es de "los hombres que la adoran").